Overvejer du at købe din første metaldetektor? Så skal du være opmærksom på at der kan være stor forskel på kvaliteten, funktioner og prisen på detektorerne.
I de senere år er metaldetektering blevet mere og mere populært. Der bliver fundet skatte fra vikingetiden og middelalderen som aldrig før.
Hos treasurehunter.dk er vi specialiseret i udstyr til metaldektektering - både til begyndere og øvede. Så skal du ud og lede efter den næste vikingeskat, så tag et kig på denne artikel, og find ud af hvilken metaldetektor du skal vælge.
5 Tips når du skal vælge metaldetektor
Som ny kan det være svært at vurdere hvilken metaldetektor man skal vælge og hvad de forskellige parametre betyder. Vi har derfor udvalgt 5 parametre og anbefalinger til hvad du skal være særligt opmærksom på inden du vælger din første metaldetektor.
Du kan desuden sammenligne de forskellige parametre i afsnittet 'sammenlign Metaldetektorer' længere nede i artiklen.
#1 vælg en med en god detektionsdybde
Skal du investere i en ny metaldetektor, så er et af de absolut vigtigste parametre at den kan identificere de objekter du søger efter. Mange detektorer reklamere med at de kan detektere metalobjekter på 40-50cm dybde. Dette forudsætter dog ofte at det er større metalobjekter (+10cm x 10 cm), og afhænger meget af de jord-/sandforhold man søger i, samt hvordan objektet er placeret i jorden. Ligger objektet på højkant vil det f.eks. være svære at identificere, end hvis det ligger med overfladen op ad.
Som nybegynder vil det ofte være mønter, emblemer mm. man er på jagt efter. Her vil detektionsdybden være væsentligt mindre. Der findes ikke en egentlig standard for at måle dybden og der kan være stor forskel på hvor dybt en metaldetektor kan måle. Vi oplever desværre at der findes flere detektorer på markedet der kun kan finde f.eks. mønter i en dybde på ca. 5cm. For at du får mest ud af din metal detektor, så anbefaler vi dog at du vælger en metaldetektor der har den detektionsdybde på ca. 20cm for mønter (f.eks. 2 krone).
En anden parameter der har indflydelse på detektionsdybden er den frekvens metaldetektoren anvender. Generelt kan man her sige at metaldetektorer med en høj frekvens (f.eks. 12kHz) vil have en tendens til at være mere følsom over for mindre objekter, mens detektorer med en lav frekvens (f.eks. 6kHz) vil være mere følsom overfor større objekter som ligger dybere i jorden.
En anden ting som er værd at være opmærksom på er om metaldetektoren har indbygget 'dybde indikator'. Dybde indikatoren viser hvor dybt objektet ca. ligger i forhold til metaldetektoren, og kan derfor give en indikation af hvor dybt du skal grave. Mange nyere modeller har indbygget dybde indikator, men langt fra alle. Tjek derfor altid i specifikationerne om din detektor understøtter denne funktion.
TIP: Vælg en detektor der har en detektionsdybde på ca. 20cm. for mønter.
#2 Target ID
Target ID også kaldet Target identifikation eller Mål ID, er et numerisk tal der viser ledningsevnen/konduktiviten af metallet man har identificeret. Oversat til mere forståligt dansk så giver tallet en indikation af hvad der ligger i jorden. Lave tal (f.eks. 20) giver ofte en indikation om at det er jern, mens et højere tal kan give en indikation af om det er aluminium, kobber, sølv eller guld man har fundet. Billedet nederst viser et eksempel Fra Minelab's Target ID.
Når man bliver lidt øvet med sin metaldetektor vil man der ofte gå efter objekter som har en højere værdi, så man undgår at bruge tiden på at grave efter gamle kapsler eller rustne søm.
Det er dog værd af bemærke at større objekter har en tendens til også at vise en højere tal på detektoren, så det er ikke altid man kan regne med det 100%.
Det er ikke alle detektorer der har en funktion med Target ID, og der kan godt være forskel på hvordan de forskellige producenter viser Target ID. oftest er det dog en værdi fra 1-99 eller fra 1-9.
TIP: Vælg en detektor der understøtter Target ID.
#3 Sensitivity levels
Når du skal vælge din første metaldetektor, så kan de være en fordel at vælge en der har mulighed for at justere Sensitivity levels (detektorens følsomhed). Afhængig af de områder du går i kan der være interferens (støj), som gør at metaldetektoren 'tror' at der er mange metalobjekter i jorden. Dette kan f.eks. være jordens jern indhold, højspændingsledninger i området mm.
Har din detektor mulighed for at skrue op/ned for følsomheden, så er det derfor muligt at frasortere noget af den støj, så detektoren kun slår ud du ønsker det. Nogle detektorer har endda mulighed for at frasortere 'støj' for objekter som har lav ledningsevne. Dette kan f.eks. være hvis du ikke ønsker at din metal detektor skal slå ud over for jern som gamle kapsler, rustne søm mm.
Hvis det ikke fremgår af metaldetektorens specifikationer, så er det sandsynligvis ikke muligt at justere følsomheden. For de detektorer som har denne funktion, så vil det typisk være muligt at skrue op/ned mellem 3-6 niveauer afhængig af detektoren. Jo flere niveauer/levels, jo mere kan du skrue op eller ned for følsomheden.
#4 Vandtæt
Planlægger du at tage detektoren med på stranden, eller vil du måske gå i en mindre å eller vandløb? Så er det værd at overveje om detektoren skal være vandtæt. Langt de fleste detektorer på markedet er vandafvisende, og der sker ikke noget ved at have den med udenfor når det regner lidt. Det er dog de færreste detektorer der er deciderede vandtætte.
For mange er det et sjovt alternativ til at gå marken, at komme i vandet med sin metaldetektor. Ofte viser det sig da også at der er næsten lige så mange spændende ting af finde under vandets overflade som under jorden. Der er sågar nogle der ønsker at kunne dykke eller snorkel med sin detektor i hånden.
Ønsker du at kunne bruge detektoren i vand, er der ikke mange detektorer på markedet. Men en af de få producenter der har alm. detektorer som også kan bruges i vand er Nokta | Makro - Simplex+.
Se videoen nedenfor af Nokta - Simplex New generation:
.
#5 Brug en pinpointer
Når du først har identificeret en metal genstand med din detektor, så er det tid til at grave. Selv om man typisk har en ide om hvor f.eks. en mønt ligger begravet, så er den ofte svære at finde end man regner med. Derfor graver man ofte forgæves og man tjekker flere gange om den skulle ligge tilbage i hullet eller om den ligger i den bunke jord man lige har gravet op. Det er ofte helt okay ved de først 4-5 huller man graver i, men efter en tid så bliver det trættende at bruge 10-15 min ved hvert hul. Derfor bruger de fleste metaldetektorfører da også en pinpointer som hjælpemiddel.
Pinpointeren er næsten lige så vigtig som metal detektoren, da den hjælper med at præciserer hvor metal genstanden ligger begravet. Derudover er den mere handy at have ved sin side mens man graver. Du vil derfor hurtigt opleve at du kan sparer op til flere minutter ved hvert hul.
Desværre oplever vi ofte at nybegyndere fravælger en pinpointeren, til deres senere fortrydelse. Det er dog sjældent et sted vi anbefaler at sparer. Til gengæld så behøver man ikke nødvendigvis vælge den dyreste pinpointer på markedet, da alle pinpointere kan præcisere.
Nogle detektorer har indbygget 'pinpointer'. Dette gør det lettere at præcisere hvor objektet ligger begravet. Men selv med en indbygget pinpointer funktion er de ikke lige så effektive som en rigtig pinpointer.
Se vores udvalg af pinpointere og andet tilbehør her.
Se hvordan pinpointeren fungere i videoen nedenfor.
Sammenlign begynder metaldetektorer
.
#1 - Simplex BT fra Nokta
Simplex BT er en af de absolut mest populære metaldetektorer på markedet. Det er der også en god grund til: Detektoren er spækket med udstyr og funktioner, og så til den halve pris af hvad mange af de andre halv-professionelle detektorer koster.
Metal detektoren har en søgedybde på omkring 25-30cm for mønter, hvilket er noget at det højeste i sin prisklasse, og nok til at dække langt de flestes behov.
Derudover har detektoren massere af funktionalitet som 5 indbyggede programmer, Target ID, mulighed for trådløse høretelefoner, indbygget batteri, Sensitivity og dybde måling.
En anden ting som gør denne detektor særligt populær, at den som en af de eneste på markedet er vandtæt ned til 5 meters dybde. Dette gør den særligt velegnet vi du ønsker at tage den med på stranden eller ønsker at tage den med ud i et vandløb.
Simplex BT vejer blot 1200g og har en justerbar højde fra 63 - 132cm.
✔️ Letvægt (vejer kun 1200g)
✔️ Digitalt display og masser af funktionalitet
✔️ Kan justeres i flere højder
✔️ Aldersgruppe fra 13 år
Denne detektor fås i to varianter:
Simplex BT (U. Hørertelefoner)
Simplex+ ULTRA (U. Høretelefoner)
Simplex+ ULTRA WHP (M. Hørertelefoner)
Priser fra DKK 2.590,-
.
#2 - X10 PRO fra Quest
X10 PRO fra det amerikanske mærke Quest.
Med X10'erne har Quest formået at lave en kvalitets detektor, til en super skarp pris.
Den kommer med masser af funktionalitet og et letvægt design på bare 945g, hvilket gør den til måske den letteste detektor på markedet. Det lette design og de mange funktioner gør derfor denne metaldetektor til den perfekte begynder- og børnedetektor (fra +10 år).
Metaldetektoren har en rigtig fin søgedybde på ca. 20cm for mønter, og lidt dybere for større objekter.
Detektoren kommer med hele 10 programmer, har Target ID, pinpointer funktion, dybde indikator, indbygget batteri og meget mere.
Detektoren er enorm nem at betjene, så selv større børn og voksne kan være med. Detektoren kan desuden justeres både i signalstyrke og volumen.
✔️ Vandtæt ned til 3m
✔️ Prisvenlig
✔️ 10 indbyggede programmer og masser af funktioner
✔️ Aldersgruppe fra +10år
Denne detektor fås i to varianter:
X10 PRO (m. 10 indbyggede programmer)X5 (m. 5 indbyggede programmer)
Priser fra 1.490,-
.
#3 - Lone Star PRO fra Bounty Hunter
Detektoren har en detektionsdybde på ca. 20cm for mønter.
✔️ Prisvenlig
✔️ Robust
✔️ Detektionsdybde ned til 20cm
✔️ Aldersgruppe +13 år
Priser fra 1.499,-
.
#4 - Globuz GP Pinpointer
En pinpointer er et 'must' til en hver detektorfører. Det kan være svært at præcisere hvor metalobjektet befinder sig efter at man har fundet det med metaldetektoren og er begyndt at grave. Pinpointeren hjælper derfor med at lokalisere objektets præcise placering i jorden / sandet.
Den lille, men meget handy Globuz GP Pinpointer er IP66 certificeret hvilket betyder at den tåler at blive brugt i alle miljøer og er vandafvisende. Dette er super feature når det er børn der skal detektere hvad der er i jorden. Den er udstyret med en detektor der måler 360 grader rundt og den har en søgedybde på ca. 20 cm ned i jorden.
Den finder alt! Pinpointeren leveres med praktisk tilbehør såsom en fin robust Bælteholder og spiral clip holder samt en super skarp LED-lampe i detektionshovedet.
GP Pinpointer er meget nem og enkelt at betjene og er den perfekte pinpointer til de helt små børn. Desuden er der prisvenlig og kræver kun et helt alm. 9V batteri (medfølger ikke).
Priser fra 499,-