magnetfiskeri.png

Hvad betyder trækstyrken egentligt? Og hvilken trækstyrke skal man vælge? Det kan være svært at vurdere når man som ny skal vælge sin første fiskemagnet. Igennem artiklen redegør vi for hvad trækstyrken betyder, hvordan de testes, samt hvorfor det ofte er en god ide at vælge en fiskemagnet der er lidt kraftigere end man måske forventer.

OBS:

Vi ser desværre løbende magneter på markedet der ikke lever til den trækstyrke (KG), som de ellers angiver. Vil du undgå at blive snydt når du køber fiskemagnet, så anbefaler vi at du kun handler med butikker som kvalitets tester deres produkter.

Hvad betyder trækstyrken?

Trækstyrken er den maksimale vægt (KG) som magneten kan løfte. Trækstyrken er målt og testet ud fra ideelle vilkår, hvor hele magnetens overfladeareal har berøring med metallet, uden der er skidt og støv mellem de to.

Fiskemagneter angives ofte med et tal foran kilo (KG). Tallet indikerer grundlæggende hvor mange sider magneten kan trække fra. Eksempler er

  • 80KG (Total tiltrækningskraft: 80KG / Type: topøjet fiskemagnet / Trækker fra 1 side / bunden)
  • 2 x 300KG (Total tiltrækningskraft: 600KG / Type: dobbeltsidet fiskemagnet / trækker fra to sider / top og bund)
  • 4 x 400KG (Total tiltrækningskraft: 1600KG / Type: 360 graders fiskemagnet / trækker fra 4 sider / top, bund og siderne)

Du kan læse mere om de forskellige typer af fiskemagneter: Valg af fiskemagnet og Udstyr

Find et stort udvalg af fiskemagneter her.

Se alle enkeltsidet: Her

Se alle Dobbeltsidet: Her

Se alle 360°: Her

I praksis vil magneten kun sjældent være i fuld berøring med metalobjekter i vandet, da der ofte er skidt og alger mellem magneten og metallet. Derudover sidder metallet ofte fast i bunden af søen/havet, samt vandmodstanden også kan have indvirkning på hvor meget du kan trække op. Som tommelfingerregel plejer vi derfor at sige at magneten kan fange genstande der vejer 10-20% af den reelle trækstyrke. Som eksempel vil en 200KG magnet derfor kunne trække genstande på ca. 20KG.

Sådan kvalitetstester vi vores fiskemagneter:

Inden vi modtager vores magneter fra vores leverandør, har vi sikret os af de kvalitetstester alle fiskemagneterne inden afsendelse.

Testen bliver foretaget på ultrafint og moderne måleudstyr der sikrer at magneterne overholder trækstyrkerne. Vores test sker blandt andet under følgende forhold:

  • Magneten testes med vertikalt træk på 80mm/min.
  • Magneten testes på en 20mm poleret jernplade.
  • Magneten skal have fuld berøring med jernpladen.
  • Testen sker ved 20°C

I videoen herunder testes en 2 x 300KG magnet. Da det kun er den ene side der testes, skal magneten opnå en trækkraft på minimum 300KG. Ser du videoen til ende, vil du kunne se at trækkraften i dette tilfælde er 457KG - altså langt mere end de 300KG som er angivet. Se eventuelt videoen i fuld størrelse for at se træktestens resultat.

Hvor meget kan min fiskemagnet så løfte?

Som tidligere beskrevet er trækstyrken den maksimale vægt (KG) som magneten kan løfte. Trækstyrken er målt og testet ud fra ideelle vilkår, hvor hele magnetens overflade areal har fuld berøring med metallet, uden der er skidt og støv mellem de to.

Anbefalede trækstyrker:

✔️ 55-299KG: Magneter til børn og begyndere. Anbefalet 4-9 år.

✔️ 300-600KG: Magneter til både begyndere og øvede. Anbefalet 9-15år.

✔️ 601-1.199KG: Magneter til begyndere og øvede. Anbefalet +15år.

✔️ +1.200KG: Ekstrem magnetfiskeri og anbefalet til øvede magnetfiskere. Anbefalet +18år.

I praksis vil magneten kun sjældent være i fuld berøring med metalobjekter i vandet. Dette skyldes blandt andet, at der ofte er skidt, rust, sediment eller alger mellem magneten og metallet. Derudover er metallet ofte enten tyndere eller har en form som gør at magneten ikke har fuld berøring med genstanden (f.eks. rundt).

Andre faktorer der har betydning for magnetens faktiske tiltrækningsevne, er at metallet ofte sidder fast i bunden af søen/havet, samt vandmodstanden også kan have indvirkning på hvor meget du kan trække op.

Som tommelfingerregel plejer vi derfor at sige at magneten kan fange genstande der vejer 10-20% af den reelle trækstyrke. Som eksempel vil en 200KG magnet derfor kunne trække genstande på omkring 20KG.

Det er af samme grund derfor altid en god idé at købe en magnet der har en lidt større tiltrækningsevne, da det ofte giver den største sandsynlighed for at fange ting, og giver den bedste oplevelse når du magnetfisker.