Skattejagt i den danske natur er storslået. Når det kommer til fossil-, krystal- og stenjagt, byder den danske natur på en masse spændende eventyr. Det er blot med at kaste sig ud i det og komme afsted, så venter naturen nemlig med mange gode oplevelser og sanseindtryk til den nysgerrige.

Produkter og valg af udstyr

Skattejagt efter fossiler, krystaller og sten er en aktivitet for hele familien. Det er en hobby, som ikke kræver meget andet end lysten til at komme ud i naturen. Er man nybegynder, kan det dog være en fordel at anskaffe sig det rigtige udstyr, for at opnå en succesfuld skattejagt:

Geologhammer

En geologhammer er et ’must’ for alle sten- og krystaljægere. 
Hammeren benyttes til at hamre i forskellige slags ”sedimentære sten”, f.eks. kalksten ved Møns Klint, så man nemmere kan finde diverse spændende fossiler og sten i klipper, klinter og løse sten. 
OBS: Dog anbefales det ikke at anvende geolog hammeren til at hugge i hårde sten som granit eller kvarts, da dette slider på hammer.

Fossil, sten og geologhammerGeologhammer

Mukkert og Mejsel

En mukkert og en mejsel, som benyttes til at hamre i stenformationer. Hertil anbefales det også at anvende et par handsker til beskyttelse af hænderne.

Hammer og MajselHammer & Mejsel 

UV-lygte

En UV-lygte, også kaldt en ravlygte, som udsender UV-lys, hvis man vil gå på jagt efter f.eks. rav (”fluorescerende mineraler”) eller sten og krystaller. 
Ved hjælp af UV-lys fra ravlygten bliver det nemlig muligt at identificere og få både rav, sten og krystaller til at lyse op i forskellige farver og nuancer, idet UV-lyset ændrer objekternes farve via lysbølgerne, der rammer det.

UV-lygteUV-lygte

Indslagslupper 

Indslagslupper indgår som en fast del af enhver geologs- og biologs arbejdssæt. Inden du vælger lup er det dog vigtigt, at du ved, hvad du skal bruge den til, og hvor kraftig den skal være. Indslagslupper kan fåes i modeller uden lys, med hvidt lys og med UV-lys. Det er ofte en fordel at vælge en en lup med lys for at kunne se mikrokrystaller bedre - men ikke et krav.  

Zoom

  • 10x zoom er særligt anvendeligt til biologibrug, hvor man kigger nærmere på især blomster, blade m.m..
  • 20-30x zoom er anvendelig til især mikrokrystaller og sten. Vi anbefaler 20-30x zoom til krystaller og fossiler. 
  • 40x zoom er primært til "jewellers". Dvs. de personer som skal ind og kigge på, om deres slibning af facetter på den meget lille diamant er helt perfekt.

IndslagslupIndslagslup 

Sikkerhedsbriller

Når du anvender din geologhammer eller mukkert, vil stenen splintre, og der er risiko for at fragmenter fra stenen kan ramme dine øjne. Vi anbefaler derfor altid, at du anvender sikkerhedsbriller, når du hamrer i sten.

.

Til skattejagt i naturen er det en klar fordel at anskaffe sig følgende, hvis du vil have mest muligt ud af din skattejagt og gå målrettet til værks:

- En geologhammer, en mukkert, en mejsel eller en UV-lygte.

  • Ovenstående produkter bliver nu netop en realitet at have mulighed for at købe og læse om her på vores hjemmeside på Treasurehunter.dk under fanebladet: "Geologisk udstyr" --> "Produkter og valg af udstyr", på baggrund af vores nye glædelige samarbejde med DetHeltVildt. 

Derudover er eneste man behøver for at tage på eventyr i naturen, en vældig nysgerrighed, praktisk tøj til alt slags vejr, samt eventuelt en bog indenfor det emne man interesserer sig for.

(Den slags fagbøger, også kaldt ”nøgler”, indeholder ofte gode og præcise illustrationer, så man netop ved hvad man skal gå efter og holde øje med).

 

Guidede skattejagts ture

Hvis man f.eks. som nybegynder har brug for hjælp til at komme afsted og få et indblik i, hvordan man bl.a. kan gå på skattejagt i naturen, kan vi nu også tilbyde guidede aften skattejagtsture med naturformidler og foredragsholder Jakob Aandstad i spidsen.

På disse guidede skattejagter, hvor der søges efter smukke ravstykker og specielle sten om aftenen, bliver du meget klogere på, hvordan man bærer sig ad på en succesfuld skattejagt, hvilket udstyr det er en fordel at benytte, hvad man skal kigge efter, og hvor man skal lede.

Det bliver endvidere muligt at låne og benytte de specielle ravlygter, der udsender UV-lys, så ravklumperne lyser op i mørket, og på den måde er meget nemmere at finde og identificere. Dermed bliver der også selv rig mulighed for at deltage aktivt på turen, få afprøvet udstyret og komme med på en spændende søgen efter skatte i naturen langs de danske kyster.

  • Hvis dette lyder som noget for dig, kan du finde meget mere information omkring vores ture her inde på hjemmesiden under fanebladet: "Tours".

Naturformidler og foredragsholder Jakob Aandstad.

Naturperler i Danmark

Danmark byder på en masse storslået og dejlig natur at gå på skattejagt i. Når det kommer til både små og store, skønne naturperler i Danmark, er det bl.a. værd at nævne: Molslaboratoriet, Staksrode Skov ved Vejle Fjord, Lille Vildmose, Vadehavet, Råbjerg Mile og mange spændende steder på Bornholm, såsom Almindingen og Paradisbakkerne.

Dog er det også vigtigt at nævne, at man naturligvis slet ikke behøver at besøge netop disse steder for at opnå en vellykket skattejagt og naturoplevelse.

For ofte er de bedste naturoplevelser rent faktisk dem, der sker ud fra spontanitet, og som sagtens kan være i den natur, der er lige nær dig, f.eks. lokale engstykker eller skovområder. 

Skattejagt i naturen er for alle

Det hele handler mildest talt om at komme ud og opleve naturens vildhed, idet naturen fungerer som et frirum, hvor du kan leve og mærke livet, og hvor du fuldstændig har mulighed for at være dig selv, og alt hvad dette indebærer.

På den måde er skattejagt i naturen også for alle og enhver, som nærer en interesse for dette og har mod på at gå på opdagelse. 

Skattejagt i naturen henvender sig således til alle aldersgrupper og køn, såvel ung som gammel, så det er blot med at tage hele familien under armen og komme afsted ud og opleve den skønne danske natur. 

Et lille udpluk af hvad der er mulighed for at finde af spændende skatte i Danmarks skønne natur. Eks.:  - I midten: Pyrit fra Trelde Næs ved Vejle Fjord. - Øverst til venstre: En smuk, stor ravklump. - Yderst til højre: En speciel Baryt-konkretion som    er fundet ved Stenhøj Strand ved Vejle Fjord.