Valg af stjernekikkert og teleskop

Her fra jorden ser himmelrummet enormt stort ud. Men faktisk er det vi kan se herfra kun en utrolig lille del af de gigantiske afstande som verdensrummet består af. De fleste af de  stjerner vi kan se herfra tilhører vores galakse og er en lille bitte del af verdensrummet som vi kender det. Med det sagt, er der nok at se på her i vores lille univers.

Millioner af stjerner kredser, sammen med vores planet, kaldet jorden, rundt om solen. Og med et forholdsvist simpelt teleskop, kan man sagtens skelne den ene stjerne fra den anden, komme meget tættere på månen og måske få et klart og tydeligt billede af en meteor eller satellit der farer over himmelen.

Teleskoper er i dag super optimerede, og bygget til at give et helt klart syn ud i rummet. De fleste teleskoper som vi fører i vores sortiment, kan monteres med en adapter, hvorpå man montere en smartphone til at tage flotte billeder med. Mange af vores Teleskoper kommer med en god og solid tripod, således at man får et helt stille og skarpt kig ud i rummet. Man kan få mange timer til at gå med at udforske hvad der sker uden for vores atmosfære og man bliver forundret over hvor meget "liv" der egentligt er derude. 

Okular / Eyepiece

Okular Bresser

Et okular har til formål at forstørre det billede, der frembringes af teleskopets hovedoptik. Hvert okular har en bestemt ’brændvidde’, som er angivet i millimeter (mm).

Jo mindre brændevide, jo større forstørrelse. Altså et okular med brændvidde på 10 mm giver en højere forstørrelse end et okular med 25 mm.  

Der skelnes mellem forskellige typer af okular: SuperPlössl (SPL), Plössl (PL), Kellner (K), Super Ramsden (SR) og Huygens (H). Såfremt at brændvidden (mm) er den samme, så vil forstørrelsen være det samme. Forskellen mellem de forskellige typer er udelukkende et udtryk for billedkvaliteten og anvendelsesmulighederne. En anden forskel mellem de forskellige typer er desuden størrelsen af synsfeltet, som er angivet i grader ud over type og brændvidde.

Meget generelt kan man sige, at okularer med lang brændvidde tilbyder et bredt synsfelt og giver lyse billeder med høj kontrast. Dette reducerer øjentræthed under lange observationsperioder.

Hvis du leder efter et objekt med et teleskop, bør du altid starte med et okular med lavere forstørrelse (f.eks. 25 mm). Når objektet er fundet og er i midten af dit okular, kan du bruge et okular med højere forstørrelse og forstørre billedet lige så meget som det fremherskende vejrforholdene vil tillade. Vi anbefaler du har min. 3-4 forskellige okularer i forskellige størrelse for at få mest ud af dit teleskop.

Forstørrelsen af et teleskop bestemmes af brændvidden af selve teleskopet og brændvidden på det anvendte okular. For at beregne okularets styrke, divider teleskopets brændvidde med brændvidden af okularet. Her er et eksempel med et 25 mm okular.

Eksempel

Teleskop har en brændvidde på 900mm

Okularet har en brændvidde på 10mm

teleskop forstørrelse

Den samlede forstørrelse er altså 36x

Forstørrelser over 200x bør kun være vælges, når luften er helt rolig og klar.

Se hele vores udvalg af okularer her

teleskop tipTIP! 

1. Hav altid min. 3-4 forskellige okularer i forskellige størrelse ved din hånd. Så får du altid den bedste forstørrelse af himmellegemerne, og det mest ud af dit teleskop.

2. Forstørrelser højere end 200x bør fravølges da det ofte sløre billedet, medmindre luften er helt rolig og klar.

Smartphone Adaptor

Ønsker du at tage billeder eller film af måned, stjernerne eller galaskehobe så er en smartphone adapter en god og billig måned at komme i gang på.

Okular Bresser

De fleste smartphoneadaptere fungerer ved at du fastmontere det okularet og ligger/fastspænder din smartphone direkte på adapteren.

For at kunne tage stillbilleder uden at røre ved selve telefonen og derved risikere at ryste teleskopet og du få slørede billeder kan du med fordel anvende en bluetooth fjernbetjening. Herved kan du kan tage billeder på afstand og uden at røre selve telefonen. Du kan se vores bluetooth fjernbetjeninger her.

Okular Bresser

Ønsker du at tage endnu bedre billeder og videoer kan vi anbefale et digital kammera. Du kan se mere om digitale kammeraer her

Alle vores smartphoneadapterer kan monteres på refraktor, reflektor og compund teleskoper.

Se hele udvalget af smartphoneadaptere her

Digitale kammeraer

Har du et ønske om at kunne tage mere advancerede billeder og videoer i fuld-HD af stjernehimlen, så kan du overveje et digital kammera der er udviklet specielt til teleskoper og mikroskoper. Med den tilhørende software kan du optage direkte på den computer gennem det medfølgende USB kabel. 

Du finder vores digitale kammera her.

Nedenfor kan du se en video af kammeraet og det funktioner. 

Når du tager billeder og video af stjernehimlen vil du opleve at selv det bedste kamera og teleskop vil have en tendens til at ’flimre’. Ofte ændrer billedet skarphed sig endda fra det ene sekund til det andet. Dette skyldes ikke fejl i kameraet eller teleskopet, men turbulens i atmosfære, samt lokale forhold som varm luft der stiger op. Astronomer omtaler turbulente nætter som at have dårligt "syn". Du kan minimere ’flimmer’ ved at tage billeder om natten hvor der er helt klart.

Nedenfor kan du se et eksempel på hvordan billedet kan opleves.

teleskop tip

Solfiltre

Okular Bresser

Ønsker du at observere solen, solpletter eller måske fly foran solen, så har du behov for et solfilter. Solfiltret hjælper med til at absorbere op til 95% af solens ultraviolette og infrarøde stråler, så du trygt kan kigge op på solen uden at få øjenskader. Solfiltre kan både fås som okularer, briller eller filtre til at montere diretke på teleskopets linse.

Nogle stjernekikkerter / teleskoper har tilhørende solfiltre som BRESSER Solarix eller BRESSER Sirius

Har stjernekikkerten ikke et solfilter kan det altid tilkøbes. Solfiltre er ofte ikke særligt dyre, og mange modeller kan tilpasses efter teleskopets størrelse på objektivet / linsen. Et eksempel er EXPLORE SCIENTIFIC SUN CATCHER SOLAR FILTER som kan tilpasses objektiver af størrelsen 60-80mm 

Se hele vores udvalg af solfiltre her

Erecting-okular

Erecting okular

En Erecting-okular er nyttigt optisk tilbehør til reklektor teleskoper / stjernekikkerter. Linsens formål er at spejlvende billedet fra teleskopet (180grader). Det gør det særligt anvendeligt til astronomibegyndere, der ønsker at finde rundt på nattehimlen, da billedet ellers er vendt på ’hovedet’.

Det er desuden anvendeligt til personer der, udover nattehimlen, ønsker at bruge teleskopet til jord/natur observation. På den måde undgår du at billedet er vendt ’omvendt’

De fleste Erecting-okularer designet lige som barlow-okular, med 2-3x forstørrelse.

Denne ekstra linse er ikke det velegnet til refractor teleskoper.

Barlow-okular

Erecting okular

Barlow-linsen’s formål er at øger teleskopets brændvidde og dermed også forstørrelse med den angivne faktor (normalt 3x eller 2x).

Er den samlede forstørrelse af dit teleskop f.eks. 72x vil du ved hjælpe af en barlow-linse kunne øge den samlede forstørrelse til f.eks. 144x eller 216x afhængig af barlow-okularets styrke.

Et barlow-okular er derfor en fordel, da det øger antallet af kombinationer af forstørrelser man ønsker. Har du f.eks. 1 barlow-linse og 2 okularer har du mulighed for 4 forskellige forstørrelsen. Tilsvarende har du 1 barlow-linse og 3 okularer har du i alt 6 forskellige forstørrelser.

Derudover bruges en barlow-linse ofte til astro-fotografering. Her skal du dog sikre dig at linsens gevind er kompatibel med dit kamera.

En Barlow-linse indsættes direkte sammen med okularet eller i zenitprismet. Det ønskede okular indsættes derefter i Barlow-linsen. Barlow linser kan i princippet bruges i enhver type teleskop. Eksempel på forstørrelsesberegning med Barlow-objektivet på plads: Teleskopets brændvidde / Okularets brændvidde = Forstørrelse af okularet Teleskopets brændvidde = 1900 mm Okularets brændvidde = 25 mm Barlow linse: 2x<>/p

Zenith-linse

Zenith okular

Et Zenith spejl eller Zenith prisme er en ekstra optisk komponent til teleskoper. Det bruges i særligt Refractor teleskoper hvor billedet kommer ud i bunden af stjernekikkerten.

Zenith-prismet indeholder et glasprisme, der afleder det indkommende lys 90° til okularet bagved. Dette giver en mere behagelig visningsoplevelse. Et Zenith-spejl fungerer på samme måde, men er noget simpelt i design. Her er der i stedet for prismet installeret et lille fladt spejl. Men den mere behagelige visning resulterer i et sidevendt billede ved brug af et Zenith-prisme eller spejl. Dette kan være forstyrrende eller irriterende for visse observationer.