magnetfiskeri.png

MARKEN FORTÆLLER HISTORIER

At går med metaldetektor er blevet meget populært de senere år, fordi der efterhånden er fundet rigtig mange skatte og hobbyen har fået meget positiv omtale. Hver gang der findes et oldtidsfund, er det med til at bidrage til historien og nogle gange ændre den. Derfor er det en utrolig spændende hobby.

MÅ JEG BEHOLDE MIN SKAT?

Hvis du finder noget som er før 1536 eller som museet betegner som danefæ, så skal du indlevere skatten og får så en passende findeløn derefter. Skulle du være så heldig at finde en decideret skat, så stop gravningen og kontakt museet med det samme.
Alt fra 1. og 2. verdenkrig må du gerne beholde selv samt mønter efter år 1536.

SÅDAN FINDER DU FORTIDSMINDER

Først og fremmest skal du have tilladelse fra en lodsejer før du må gå på hans mark. Dernæst skal du bruge en detektor, et graveredskab og med fordel en pinpointer. Husk også fundposerne og skriv GPS koordinatet ned på posen så historien omkring fundet ikke går tabt. Brug en GPS til at nedskrive koordinaterne.
Hvis du har fundet et oldtidsfund som er ældre end år 1536 er det vigtigt at du indleverer det til dit lokale museum som så indsender det til nationalmuseet. Hvis de erklærer det som danefæ, så modtager du en findeløn. Proceduren kan du finde her på natmus.dk

LÆS INDEN DU KØBER EN METALDETEKTOR

Det forekommer at der bliver fanget granater fra 2. verdenskrig. Disse granater kan være ekstra følsomme i forhold til en moderne granat. Derfor er det vigtigt uanset hvilken type granat du finder at tage dig nogle forholdsregler. Disse lister vi op her under:

  1. Finder du en granat i skoven eller graver du på et fund og mistænker du fundet for at være en granat. Så stop øjeblikkeligt med at grave.
  2. Gå mindst 100 meter væk fra granaten og ring til politiet tlf. 114 og fortæl hvad du har fundet.
  3. Politiet sender EOD (Ammunitionsrydningstjenesten) ud for at identificere det du har fundet og vurderer om det er farligt. Er det farligt laver de som regel en sprængning på stedet, eller foretager en nødflytningen af granaten hvor efter den sprænges.
  4. Indtil EOD ankommer er det vigtigt at du bliver i området og sikrer at andre folk ikke nærmer sig granaten.
  5. Tag ikke kontakt til andre end politiet, da interessen blot vil gøre at der kommer folk til som kan komme til skade hvis granaten selvdetonerer. EOD har også bedre arbejdsvilkår hvis der ikke er mange mennesker på stedet.
  6. Hvis du finder skydevåben eller ammunition, skal disse afleveres til politiet. Undgå at røre det med fingrene da genstandene kan indeholde bev

Find en metaldetektor her.