magnetfiskeri.png

Skattejagt efter fossiler, krystaller og sten er en aktivitet for hele familien. Det er en hobby, som ikke kræver meget andet end lysten til at komme ud i naturen. Er man nybegynder, kan det dog være en fordel at anskaffe sig det rigtige udstyr, for at opnå en succesfuld skattejagt.

Naturperler i hele Danmark

Danmark byder på en masse storslået og dejlig natur at gå på skattejagt i. Når det kommer til både små og store, skønne naturperler i Danmark, er det bl.a. værd at nævne: Molslaboratoriet, Staksrode Skov ved Vejle Fjord, Lille Vildmose, Vadehavet, Råbjerg Mile og mange spændende steder på Bornholm, såsom Almindingen og Paradisbakkerne.

Dog er det også vigtigt at nævne, at man naturligvis slet ikke behøver at besøge netop disse steder for at opnå en vellykket skattejagt og naturoplevelse.

For ofte er de bedste naturoplevelser rent faktisk dem, der sker ud fra spontanitet, og som sagtens kan være i den natur, der er lige nær dig, f.eks. lokale engstykker, skovområder eller ved stranden.

Det hele handler mildest talt om at komme ud og opleve naturens vildhed, idet naturen fungerer som et frirum, hvor du kan leve og mærke livet, og hvor du fuldstændig har mulighed for at være dig selv, og alt hvad dette indebærer.

På den måde er skattejagt i naturen også for alle og enhver, som nærer en interesse for dette og har mod på at gå på opdagelse. 

Skattejagt i naturen henvender sig således til alle aldersgrupper og køn, såvel ung som gammel, så det er blot med at tage hele familien under armen og komme afsted ud og opleve den skønne danske natur. 

Vil du vide mere om sten, fossiler og krystaller, så kan vi varmt anbefale bogen: Min bog om sten & mineraler. Bogen er på dansk, let forståelig og indeholder en masse flotte illustrationer.

 Min bog om sten & mineraler

Geologhammer

Fossil, sten og geologhammer

Spids Geologhammer fra ESTWING

En geologhammer er et ’must’ for alle sten- og krystaljægere. Hammeren benyttes til at hamre i forskellige slags ”sedimentære sten”, f.eks. kalksten ved Møns Klint, så man nemmere kan finde diverse spændende fossiler og sten i klipper, klinter og løse sten. 

Der kan være stor forskel på kvaliteten af geologhamre, da det afhænger af hvilken type jern hammeren er lavet af, samt hvordan den er hærdet. ESTWING er et af det førende mærker på markedet, og er med næsten garanti en hammer der kan være din faste følgesvend resten af liv. Det kan altså godt betale sig at købe en god hammer fra starten af. 

Geolog hamre kommer i forskellige udgaver med både spidse og flade hoveder. Det spidse hoved er særligt anvendeligt til at slå mindre stykker af sten og kradse fossiler fri (finere stykker). 

Hamre med et fladt hoved er derimod anvendeligt til at slå større stykker (grovere stykker) af sten.

OBS: Det anbefales ikke at anvende geolog hammeren til at hugge i hårde stenarter som granit eller kvarts, da dette slider på hammer. Brug i stedet en mejsel til dette formål.

Du kan se hele vores udvalg af geologhamre her. 

Mukkert og Mejsel

Hammer og Mejsel

Hammer og Mejsel

Skal du på jagt efter fossiler eller krystaller, så er det klart en fordel at have en mejsel med på turen. Mejselen benyttes til at hamre i stenformationer så man slår fossilerne og krystallerne fri fra resten af stenen. Det kan være en fordel at anvende en mukkert til at slå på mejslen med da den er tungere og har et større hoved end en almindelig geolog hammer. Dette er dog ikke et krav, da geologhammeren ofte er tilstrækkelig.

Ligesom geologhammeren, så er der stor forskel på kvaliteten af mejsler. Men for de fleste vil en alm. mejsel være tilstrækkelig.

Det er god vigtigt at notere sig at mejsler fås både som spidse (pointed) og som flad-hoved (Flat head). Som for geologhammeren, så er pointed ofte mere anvendelige til at slå mindre stykker af stenformationer, mens det flade hoved er mere anvendeligt til at slå større flager at senformationerne. Begge typer af mejsler kan findes her på siden.

Mejslen er desuden god til at hamre en hårdere sten som granit og kvarts.

OBS: Vi anbefaler altid brug af handsker og briller når anvender hammer og mejsel. 

 

UV-lygte

UV-lygte

UV-lygte der lyser stenen op i lilla nuance.

En UV-lygte, også kaldt en ravlygte, er en lygte som udsender ultraviolet (UV) lys. Det ultraviolette lys gør at visse stenarter og fossiler som f.eks. sodalit, adamit og andre ”fluorescerende mineraler” lyser op i forskellige farver som gul, blå, grøn og lilla når du lyser på dem med lygten.

Mange bruger desuden UV lygten når de går på stranden, da den også lyser visse typer af fossiler op som f.eks. vættelys. Derudover er UV-lygter blevet populære til at søge rav ved stranden. Du kan læse mere om ravlygter her

UV-lygter er særligt anvendelige i mørke, da det kun er fluorescerende mineraler der lyser op. Almindelige sten, sand, træ mm. er ikke fluorescerende, og de vil derfor ikke lyse op i mørket. Det er dog ikke et krav, som det ses på billedet. 

Overvejer du at investere i udstyr til fossil- og krystal jagt, så kan det derfor være en god ide at erhverve sig en UV-lygte. UV-lygter kommer dog i mange forskellige kvaliteter, styrker og du skal være opmærksom på at ikke alle UV lygter anvender den samme bølgelængde (f.eks. 365nm). Det kan derfor være en god idé at forhører dig inden du vælger din UV-lygte, så du får en der passer til dit behov.

Er du i tvivl om hvilken UV lygte du skal vælge, så er du altid velkommen til at kontakte os for at hører mere.

Indslagslupper 

indslagslup

Indslagslup.

Indslagslupper indgår som en fast del af enhver geologs- og biologs arbejdssæt, til at kunne se mikrokrystaller og nærstudere f.eks. fossiler. Inden du vælger lup er det dog vigtigt, at du ved, hvad du skal bruge den til, og hvor kraftig den skal være. Indslagslupper kan fåes i modeller uden lys, med hvidt lys og med UV-lys. Det er ofte en fordel at vælge en en lup med lys for at kunne se mikrokrystaller bedre - men ikke et krav.  

Zoom

  • 10x zoom er særligt anvendeligt til biologibrug, hvor man kigger nærmere på især blomster, blade m.m..
  • 20-30x zoom er anvendelig til især mikrokrystaller og sten. Vi anbefaler 20-30x zoom til krystaller og fossiler. 
  • 40x zoom er primært til "jewellers". Dvs. de personer som skal ind og kigge på, om deres slibning af facetter på den meget lille diamant er helt perfekt.

 

Sikkerhedsbriller

Sikkerhedsbriller

Sikkerhedsbriller.

Når du anvender din geologhammer eller mukkert, vil stenen splintre, og der er risiko for at fragmenter fra stenen kan ramme dine øjne. Vi anbefaler derfor altid, at du anvender sikkerhedsbriller, når du hamrer i sten.

.