Her fra jorden ser himmelrummet enormt stort ud. Men faktisk er det vi kan se herfra kun en utrolig lille del af de gigantiske afstande som verdensrummet består af. De fleste af de  stjerner vi kan se herfra tilhører vores galakse og er en lille bitte del af verdensrummet som vi kender det. Med det sagt, er der nok at se på her i vores lille univers.

Millioner af stjerner kredser, sammen med vores planet, kaldet jorden, rundt om solen. Og med et forholdsvist simpelt teleskop, kan man sagtens skelne den ene stjerne fra den anden, komme meget tættere på månen og måske få et klart og tydeligt billede af en meteor eller satellit der farer over himmelen.

Teleskoper er i dag super optimerede, og bygget til at give et helt klart syn ud i rummet. De fleste teleskoper som vi fører i vores sortiment, kan monteres med en adapter, hvorpå man montere en smartphone til at tage flotte billeder med. Mange af vores Teleskoper kommer med en god og solid tripod, således at man får et helt stille og skarpt kig ud i rummet. Man kan få mange timer til at gå med at udforske hvad der sker uden for vores atmosfære og man bliver forundret over hvor meget "liv" der egentligt er derude. 

Valg af teleskoper i forskellige prisklasser

Ligesom med alt andet findes der mange forskellige typer og prisklasser når man skal ud og shoppe efter en teleskop. Hvad skal den kunne? Hvad må den koste? Hvad skal den bruges til?

Hos treasurehunter.dk sælger vi teleskoper fra Levenhuk og Bresser. Disse 2 er de førende udbydere og producenter af teleskoper og teleskop kikkerter. Og med dem som partnere, sikrer vi at de teleskoper vi sælger herfra treasurehunter.dk er i top kvalitet og med god lang garanti. Faktisk livstids garanti på produkter fra Levenhuk. 

levenhuk-strike-1000-pro.jpg

Teleskoper til de professionelle

Der skal være teleskoper til alle. Både børn, begyndere, øvede samt professionelle astronomer. Det afspejler vores sortiment fuld ud. Der er nemlig noget til alle her. Hører du til den mere øvede eller professionelle det af publikum, så kan de måske være du skal kigge lidt nærmere på Levenhuk's Strike 1000 Pro?

Strike 1000 pro fra Levenhuk, er et super opdateret teleskop der leveres med 3 forskellige øjen-stykker, 10 mm, 25 mm og et Pössl 6,3 mm. Foruden en robust, justerbar tripod, i aluminium, kommer den med et German Equatorial EQ2 Mount. 

Dette teleskop er rigtig godt og kraftigt nok til at kigge på planeter og mindre stjerner. Det giver et super flot billede af månen og kan monteres med en adapter til smartphone kamera hvis ønskes.

Et godt teleskop til børn og begyndere

0d57f1d41f26775796a5e4d9a863aa95_9118001_m_1.jpgNæsten alle kender eller har hørt om National Geographic. Nu kan du se alle de flotte stjernebilleder hjemme fra stuen eller terrassen. I samarbejde med BRESSER i Tyskland har National Geographic designet og produceret et super fedt teleskop til hele familien. Endda til en meget overkommelig pris. 

National Geographic 50/360 Telescope, leveres med en solid tripod i bordmodel. Teleskopet kan zoome op til 60 gange og kan let betjenes af helt små børn under supervision af en voksen.  

Også National Geographic 50/360 kan monteres med en smartphone adapter til at tage flotte billeder med gennem teleskopet. Dette gør det hele meget sjovere da man kunne bruge billederne til baggrund på laptoppen eller tabletten. 

BRESSER giver 5 års garanti på dette teleskop og der medfølger selvfølgelig en udførlig manual med i købet. 

Forklaring på AZ og EQ beslag

Et altazimuth-beslag (A-Z) er i stand til at bevæge sig fuldt ud på begge hovedakser. En ækvatorial montering (E-Q) er designet til at blive justeret og låst efter ekvator-linien og derefter kun bevæges langs en anden akse. 

Dette var den korte forklaring. Lidt mere nørdet kan der siges om AZ at dem der bruger dette beslag til at montere deres teleskop på deres tripod, bruger det fordi det giver en helt naturlig justering i alle retninger uden forhindringer. Dette gør så samtidig at det er svære at indstille fordi du skal tage højde for 2 akser i stedet for en. 

Den ækvatoriale montering virker på den måde at du låser en akse og justere så ind efter den anden akse. Dette gør det for eksempel let at følge et objekt hen over himmelen uden at skule gøre andet end at indstille den ene akse.

Der er ingen af disse to beslag eller monteringer der er rigtige eller forkerte. Det drejer sig om hvad man skal bruge sit teleskop til. Men det kan nævnes at hvis du vil holde øje med en bane som en satellit bevæger sig på, så skal du gå med den ækvatoriale montering. Derimod, hvis du gerne vil tage nogle billeder af månen, så kan du nemt bruge et altazimuth-beslag. Men igen, dette er helt op til den enkelte. Skulle vi give et råd herfra, så ville en ækvatorial montering være mest anvendelig til det meste. 

Teleskop-guide til dig der er førstegangs køber

Som beskrevet tidligere, så er markedet for teleskoper stort, og der findes et væld af forskellige størrelser, former og styrker, der hver især bruges på mange forskellige områder. Det er ikke helt lige gyldigt om man vil kigge på satellitter, månen, solen eller Mars. Styrken og teleskopets størrelse spiller her en stor rolle. 

Som førstegangs køber af et teleskop, vil vi anbefale at du kigger på 5 ting, der vil hjælpe dig til at vælge det helt rigtige teleskop.

1. Objektivet

starry-sky-2675322_1920.jpg

Størrelsen på objektivet, også kaldet linsen, er det der afgøre hvor meget lys der lukkes ind i teleskopet. Jo højere i diameter, jo mere lys. Det er ikke helt lige gyldigt om du står ude på landet, væk fra gadebelysning, hvor det er helt mørkt eller om du står i en belyst byzone. 

Gå efter et 60mm objektiv som minimum. Og hvis du er på et sted med mere belysning fra huse og gadelygter, så gå højrer op. Med et 80mm objektiv kan du nemt se en håndfuld galakser ude på den anden side af vores egen og med et endnu større objektiv vil detaljerne blive imponerende. 

2. Teleskop type

Der findes 3 forskellig teleskop typer. Refraktor, reflektor og Compound.

  • For en begynder vil et refraktor teleskop anbefales. Denne type kræver stort set ingen vedligehold og giver den bedste mulige optiske kvalitet. Linsen sider ude foran på teleskopet og er nem at rengøre ven en pudseklud.
  • Et reflektor etleskop er monteret med linsen i bunden af teleskopet. Dette gør det vanskeligt at rengøre og vedligeholde.
  • Et teleskop med compound objektiv er designet med spejle der kaster billedet frem og tilbage inde i bunden af teleskopet. Der er mange dele der skal rengøres og vedligeholdes. 

Vi mener at det vil være mest hensigtmæssigt for en førstegangskøber at vælge et refraktor teleskop, da det er nemmest at rengøre og vedligeholde. Færre dele kan gå i stykker. 

3. Beslaget

Her menes det beslag der holder teleskopet og stativet sammen. Der er 2 beslag du her skal tage stilling til. Der findes flere men i denne guide beskriver vi de mest almindelige. 

Den ene er Equatorial (E-Q) beslaget og den anden Altitude-azimuth (A-Z) beslaget. Begge beslag har hver deres fordele. 

Som før nævnt i denne artikel så er et AZ beslag beregnet til nemt at kunne indstilles efter planeter. Hvor et EQ beslag fastlåses til Nordstjernen og justeres efter et objekt der flytter sig over himlen. Måske en satellit. Som førstegangs køber anbefaler vi at du går med AZ beslaget. Dette er nemmest at indstille.

4. Forstørrelse

Forstørrelsen er selvfølge lig noget man også skal kigge på når man vælger teleskop. De fleste vil bare kunne forstørre mest muligt, og her hænger pris i den grad sammen med størrelse. 

For at kunne give dig den bedste mulige hjælp til at vælge det rigtige teleskop, har vi her opstillet 3 mulige senarier:

  1. Du vil gerne kigge på planeter som for eksempel Mars. Du bor i et belyst område som i en byzone og har derfor brug for et teleskop der kan opfange mere lys og samtidig forstørre en del. Derfor vi vi her anbefale dig et teleskop med stor linsediameter og samtidig et teleskoprør med noget længde på. Det gør at du i et oplyst område stadig kan lukke nok lys ind i teleskopet og længden gør at du kan forstørre nok til at se planeter. 
  2. Du vil gerne se lidt nærmere på månen. Da den jo kan ses med det blotte øje, så skal der ikke meget forstørrelse til for at få et godt billede af månens overflade. Et lille teleskop med en lille linsediameter er fint. Igen, bør du overveje om du skal have større elle mindre lins i forhold til hvor du befinder dig og hvor meget lys du står i.
  3. Sattelitter er også sjove at kigge efter. Men de er, i forhold til resten af vores galakse, meget små. Du skal også her have fat i noget der kan forstørre ordenligt. Bor du i landzone og findes der ikke meget gadebelysning, behøber du ikke den helt store linsediameter. Men her skal du så fokusere på længden af teleskopet da det er længden der er med til at give en god forstørrelse og des skarpe billede.

Så, når du tænker forstørrelse, skal du samtidig tænke på lys og længde på teleskopet samt hvor du står lilandet og hvad du vil kigge på.

Hvis du mener dette her er uoverskueligt, kan du altid ringe og få en snak med vores teleskopekspert. 

e7546346167dab97d7eba2aa3605226e_0310330_suncatcher_01_2018_ohnece.jpg

5. Sol observationer

Kigger du efter et teleskop der skal bruges til observationer af solens overflade. Så skal du her være særligt på vagt. Det er yderst vigtigt at du kigger efter et teleskop med indbygget solfilter eller tilkøber et solfilter med det valgte teleskop. Vi anbefaler et teleskop med indbygger filter som BRESSER Solarix eller BRESSER Sirius har det.

Andre teleskoper kan sagtens bruges til dette, men der skal altså et solfilter til. Dette kan købes seperat her hos treasurehunter.dk.  

Sammenlign af teleskop kikkerter



 

BRESSER CLASSIC

 

BRESSER Classic 

     BRESSER Sirius       

Levenhuk Strike 

Levenhuk Skyline 

Model

70/350 REFRACTOR TELESCOPE

60/900 EQ Refractor Telescope 70/900 AZ Refractor Telescope

1000 PRO Telescope

Travel 80 Telescope
Pris DKK 1.099 ,- DKK 1.099 ,- DKK 1.199 ,- DKK 4.289 ,- DKK 1.249 ,-
God til Børn og begyndere Begyndere og let øvede Begyndere og let øvede Øvede og professionelle God til at tage med på rejse
Zoom ind/ud 18-140X 45-338X 45-678X 12.0 stellar/m 25-132X
Montering Azimutal Equatorial Azimutal Equatorial Azimutal
Aldersgruppe +5 år +10 år +10 år +15 år +10 år
Producent nokta makro simplex Quest X5 Bouonty hunter - Lone Star Pro national-geographic metaldetektor nokta makro simplex
Specifikationer
Vægt ca. 1 kg 6.5 kg ca. 4 kg 12 kg ca. 3 kg
Manual
Pudseklud - - - - -
Transporttaske
Garanti 5 år 5 år 5 år Livstid Livstid
Brille venlig
Stativ
Justerbar højde Justerbar Justerbar Justerbar Justerbar Justerbar
Materiale Aluminium/plast Aluminium/plast Aluminium/plast Aluminium/plast Aluminium/plast
Objektivet
Linse diameter 70 mm 60 mm 70 mm 102 mm 80 mm
Fokal længde 350 mm 900 mm 900 mm 1300 mm 400 mm
Teleskop art Refraktor Refraktor Refraktor Mansutov-Cassegrain Refraktor
Materiale Aluminium/plastik Aluminium/plastik Aluminium/plastik Aluminium Aluminium/plastik
Link

e7546346167dab97d7eba2aa3605226e_0310330_suncatcher_01_2018_ohnece.jpg

Tilbehør til teleskoper

Når man har en hobby kan tilbehøret være med til at gøre det hele mere spændende og sjovt. Også når det gælder teleskoper. Der kan nørdes i tripods, øjen-stykker og mange andre ting der gør at oplevelsen ved at bruge et teleskop bliver en helt anden end den normalt ville have blevet. 

Tag billeder gennem teleskopet

Har man fundet det helt perfekte billede på himmelen under de helt rigtige lysforhold, så hvorfor ikke forevige det hele med et billede? Dette gøres nemt med en smart adapter til en smartphone. Telefoner i dag er udstyret med nogle helt eksponentielle kameraer og tager de flotteste billeder. Også i gennem et teleskop.